17.04.2017

Dini Yüksek İhtisas Merkezimizde Nisan Ayı Konferansı

Akdeniz Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Yasin PİŞGİN, 17 Nisan 2017 tarihinde İzmir Dini Yüksek İhtisas Merkezi’nde “Fatiha Suresi ve Yedi Şahsiyet” adlı konferans verdi. Konferansa Eğitim Görevlileri ve kursiyerler katıldı.

Yrd. Doç. Dr. PİŞGİN konferansında; Kendisinin de İhtisas mezunu olduğunu ve İhtisas Merkezlerinde yaklaşık 4 yıl hocalık yaptığını ifade ettikten sonra, “Dini Yüksek İhtisas Merkezleri en önemli ilim merkezlerinden biridir. Doktora üstü bir yerdir.

Ebu Sait el-Mualla anlatıyor: Peygamber Efendimiz Kur’an-ı Kerimde en büyük surenin Fatiha suresi olduğunu ifade etmiştir.

Müslüman Fatiha’yı okumak için besmele çektiğinde noktadan harfe, harften sese, sesten kelimeye, kelimeden cümleye, cümleden âyete, âyetten sureye, sureden kitaba, kitaptan hayata doğru akan ulvi bir hayatın içine doğru akmaktadır.

Allah âlem ilişkisi, insan âlem ilişkisi. Allah’ın âlemle ilişkisi Rubûbiyet ilişkisidir. Rab’lik ilişkisidir. İkincisi de ubudiyet, yani kulluk ilişkisidir. Rab, sahip demektir. Yani yerin ve göğün sahibi demektir. Diğer bir manası ile yerdeki ve gökteki her şeyi terbiye eden demektir.

Elmalılı Hamdi Yazır ise “Kur’an-ı Kerimin manası Fatiha’da gizli, Fatiha’nın manası da besmelede gizli, besmelenin manası da  " ب “ harfinde gizlidir.” demiştir. Rahman ve Rahimin adıyla demek, mubah olan her şey demektir. Rahman demek, güneşin üzerine doğduğu her şeye rahmetiyle muamele eden, Rahim demek, ahirette yalnız müminlere rahmetiyle muamele eden demektir.

Birçok ayette Allah’ın ayetlerinden ibret alınmasından bahsedilmektedir. İbret alıp ona göre hazırlık yapılması gerekmektedir.

Müsteşrikler; İslam’a İslam dışı bir şeyle zarar veremeyeceğini anlayınca İslam’ı İslam ile yıkmaya karar verdiler ve bundan dolayı bize Kur’an yeter, bize Allah’ın kitabı yeter gibi sözlerle insanların beynini karıştırmaya başladılar. Şimdide Kur’an-ı Kerim’in yeniden yorumlanması, yeniden incelenmesi gerekir demeye başladılar.

Kaynak ve değer açısından Kur’an mubîndir; başkasının açıklamasına (hadislere) gerek yoktur, demeye başladılar. Peygamber, insanlara hakikat yolunu somutlaştırır. Allah, Kur’an’ı Kerim’i, Kâbe’nin damına değil, Hz. Muhammed (s.a.v.)’in kalbine indirdi. Peygamber, yolun mimarıdır.

Fatiha suresi ‘kiminle olduğuna dikkat et’ demeyi ifade eder.”

Fatiha’da yedi karakter var. Bir tanesi besmeleyi çeken, hamdin Allah’a ait olduğunu ifade eden, din günün Allah’a ait olduğunu bilen, sadece ona yönelen, sadece ondan yardım dileyen sen, ben ve biziz. Biz ikiziz, biz ikimiz biriz. Bir ümmetiz biz.

Sonra yola girdiğimizde şu kişiler karşılıyor bizi.

1.si Peygamber. Peygamber olmadan istikamet olmaz. Peygamber olmadan hayatımızda mutluluğu inşa etmenin imkân ve ihtimali yoktur.

2.si Onun ashabı,

3.sü Yolun muhafızları şehitler, sırât-ı müstekîmin muhafızlarıdır.

4.sü Sıddıklar,

5.si Salihler,

6.sı Yahudiler,

7.si de Hristiyanlardır.

 

Yrd. Doç. Dr. Yasin PİŞGİN son kısımda sözlerini özetledikten sonra dinleyicilere soru sorma imkânı tanımış ve kendisine yöneltilen soruları cevaplandırmış ve konferansını sona erdirmiştir.

 

İzmir Dini Yüksek İhtisas Merkezi Müdürlüğü